Zo houd jij je huis makkelijk schoon en opgeruimd!


Zo houd jij je huis makkelijk schoon en opgeruimd!

We zijn vaak meer tijd kwijt aan opruimen en schoonmaken dan we willen. Af en toe trekken we een sprintje en zijn we weer even tevreden met de staat van ons huis. Maar het zo houden, is vaak een lastiger verhaal. Gelukkig hoeft dat niet zo lastig te zijn. Pas onderstaande tips toe waarmee je je huis niet alleen makkelijk schoon en opgeruimd maakt, maar ook zo houdt!


Een huis dat jou dient

Bij jullie is het zeker altijd opgeruimd? Deze vraag wordt me vaak gesteld. Jaren terug al, toen we minimalisme omarmden. Maar nog meer nu ik als professional organizer werk. Nou, ik zou je uit de droom helpen. Ook hier speelgoed over de vloer, broodkruimels en plakkerige appelsap tafels. Dus altijd opgeruimd en schoon? Nee, dat niet. 

Maar er is wel een groot verschil met jaren terug. Ons huis is héél snel en makkelijk weer opgeruimd en schoon. En niet alleen door mij. Ook door mijn man, kleuter en dreumes. Ik hoor je denken, een dreumes? Ja, ook zij draagt op haar manier haar steentje bij.

Een huis dat altijd schoon en opgeruimd is, is een huis waar niet geleefd wordt. Stop dus ook hiernaar te streven. Streef naar een huis dat snel en makkelijk schoon en opgeruimd is. Een huis dat jou dient en meer energie geeft dan het je kost. 


Hoe je dat doet? Ik neem je mee in 8 tips die jou direct tijd, ruimte en energie gaan besparen!


1. Minder spullen

De eerste is een heel belangrijke. Alles wat jij hebt, moet je opruimen, schoonmaken en organiseren. Bedenk je bij de spullen die je hebt goed of het je die ruimte, tijd en energie waard is. Vul je huis (en zeker de ruimtes waar je veel tijd doorbrengt) alleen met de spullen die je ook echt graag en vaak gebruikt. Minder spullen is zoveel makkelijker! Hulp nodig bij het ontspullen? Ik heb een fijne checklist voor je gemaakt. Download mijn gratis checklist hier. 


2. Minder horizontale oppervlaktes

    Minder niet alleen in de inhoud van je kasten, maar ook waar kan in meubels. Minder horizontale oppervlakken zorgen voor minder schoonmaakwerk. Horizontale oppervlakken trekken spullen aan en worden snel een magneetplek; een plek waar automatische spullen lijken op te hopen. Tackle die door alleen de meubels te houden die een functie hebben en alle horizontale oppervlaktes een functie te geven. 

    Makkelijker schoonmaken werkt ook zo met minder accessoires om af te nemen en een vrijere vloer die je makkelijk even stofzuigt. 


    3. Alles per categorie een vaste plek

      Geef je spullen een thuis in je huis. Alles zonder vaste plek, wordt verplaatst en gaat rondzwerven. Opruimen is alleen opruimen, als het ook echt op de vaste plek wordt gelegd. Anders spreek je van verplaatsen. Polletje hier, stapeltje daar. Verplaatsen kost veel meer denkwerk dan iets terug te leggen op de vaste plek. Je stelt het namelijk uit om definitieve keuzes te maken. 

      Berg je spullen per categorie op zodat je in één oogopslag kan zien hoeveel je van iets hebt. Alles een vaste plek geven, geeft overzicht en bespaart je veel tijd, ruimte en energie. 

      Geef je spullen een thuis in je huis.


      4. Stop met spullen verplaatsen

        Leer jezelf aan om wat je gebruikt hebt, gelijk terug te leggen op de vaste plek. Don’t put it down, put it away. Dan hoef je er niet opnieuw iets mee. Dit scheelt je zoveel opruimwerk en tijd. 

        Is de vaste plek van spullen te ver weg, waardoor spullen zich opstapelen in de richting van de vaste plek? Dan is de vaste plek misschien niet de juiste voor deze spullen. Vaste plekken geven waar je de spullen ook daadwerkelijk gebruikt, voorkomt dit.



        5. Kinderspullen bereikbaar

          Heb jij net als ik (kleine) kinderen in huis? Dan geniet je er vast ook van als ze zelfstandig speelgoed of knutselspullen pakken en dit ook weer opruimen. Denk dus aan de bereikbaarheid van deze spullen. Geef het een bereikbare, vaste plek op de plek waar er ook daadwerkelijk mee gespeeld wordt. Zorg dat die plek overzichtelijk is, dus opgeborgen per categorie. Met fijne opbergers waar kinderen mee uit de voeten kunnen.

          Oefen opruimen door eerst samen op te ruimen, een voorbeeld te geven en je kind concrete opdrachten te geven. Dus niet: ‘ruim je speelgoed op.’ Maar: ‘verzamel jij de auto’s in deze mand of doe je de blokken terug in de bak?’


          6. Houd het simpel

            Houd je systeem in huis simpel zodat het begrijpelijk is voor al je huisgenoten. Dat doe je door logische en bereikbare vaste plekken, de juiste hoeveelheid spullen en fijne opbergplekken. Voorkom ingewikkelde opbergers waar je drie handelingen moet doen voor ze open zijn. In de praktijk leg je je spullen dan niet in, maar boven op zo’n opberger. 

            Voorkom ook eindeloze subcategorieën. Als het al inzichtelijk is waar de knutselspullen staan, kan een subcategorie gewoon tekenspullen zijn in plaats van subcategorieën als pennen, stiften, potloden, krijtjes en papier.


            7. Kracht van routines

              Gebruik de kracht van routines. Nieuw gedrag is het makkelijkst aan te leren als je het koppelt aan bestaande gewoontes. Zo vouw ik de was bijvoorbeeld op wanneer mijn oudste haar pyjama aantrekt. 

              Hanteer 2 vaste momenten op een dag waarop je (samen met je eventuele kids) spullen weer teruglegt op de vaste plek. Zet elke dag begin van de avond een wekker op 10 minuten waarin je opruimt en schoonmaakt wat je in die tijd kan doen. Dit noem je een 10 minute win. Het zou je verbazen hoeveel je gedaan krijgt. En doordat je steeds een deel doet, hoopt het huishouden zich niet zo op. Zo kan jij je eigen tijd aan leukere dingen besteden.


              8. Schoonmaakproducten voorhanden

                Denk niet alleen aan het opbergen van je spullen op een bereikbare logische plek, doe dit ook met je schoonmaakspullen. En ook hier geldt; ga voor minder. 

                Zelf ben ik fan van de producten van Zo Schoon. Ik heb enkel 4 duurzame navul schoonmaakmiddelen voor het hele huis (keuken, allesreiniger, badkamer en glas). Deze flessen staan op de plek waar ik ze ook gebruik. Een schoonmaakspray op je aanrecht zorgt ervoor dat je sneller even een doekje over het aanrecht haalt dan wanneer je het uit het gootsteenkastje moet pakken. 

                In de badkamer heb ik altijd de badkamerspray en een doekje bij de hand. Zo maak ik vaak even de wc en wastafel schoon als mijn oudste dochter in bad zit. 


                Tijd voor jezelf

                Onthoud dat jouw huis dé plek zou moeten zijn om op te laden. Het systeem in jouw huis mag dus vóór jou gaan werken. Bovenstaande tips gaan jou tijd, ruimte en energie besparen. Kan jij die tijd en energie mooi aan het belangrijkste besteden: jezelf.

                Welke van deze tips ga jij vandaag nog toepassen?

                Hulp nodig bij een systeem op maat, waarmee je jouw huis makkelijk schoon en opgeruimd houdt? Neem contact met me op of plan een gratis kennismakingsgesprek!